این مقاله توسط طرح و اجرای جام پارسه نگارش شده است. در صورت داشتن پرسش پس از مطالعه مقاله با تیم تخصصی ما تماس حاصل فرمایید. کارشناسان به سوالات شما پاسخ خواهند داد.

در معماری دیوار سبز یا گرین وال (Green wall) می‌توان از انواع گیاهان برای ایجاد نماها، دیوارها و سقف‌های سبز استفاده کرد. در این مقاله چند نمونه آورده شده است:

دیوار سبز به دیوارهایی اطلاق می‌شود که در آن گیاهان خودرو عمودی کاشته می‌شوند و بدون نیاز به مواد مغذی خارجی مانند آب یا کود رشد می‌کنند. گیاهان سبز ریشه در خاک دارند و از مواد مغذی موجود در خاک تغذیه می‌کنند. دیوار سبز می‌تواند یکی از دیوارهای جلویی ساختمان شما یا دیوار پشتی ساختمان باشد. در حال حاضر، علاوه بر دیوارهای سبز معمولی که در خارج اکثر ساختمان‌ها یافت می شود، دیوارهای سبز نیز ساخته شده اند که به شما امکان می‌دهد مواردی مانند آبیاری، رطوبت و دما را با استفاده از هوش مصنوعی کنترل کنید. برای درک بهتر دیوار سبز، دانستن تمامی مفاهیم مرتبط با آن ضروری است. در ادامه شما را با گیاهانی آشنا می‌کنیم که برای دیوارهای سبز مناسب هستند.

گیاهان نقش مهمی در ایجاد فضایی آرام و زیبا دارند. دیوار سبز یک اثر هنری طبیعی است که در کنار تولید اکسیژن و هوای مفید، تاثیر ویژه‌ای بر محیط زیست می‌گذارد. گیاهان دیوار سبز دو نوع هستند، رونده‌هایی که از میله‌ها یا دیوارهای فلزی بالا می‌روند و گیاهانی که دارای گلدان و خاک هستند و در داخل پانل‌های مخصوص قرار می‌گیرند.

برخی از گیاهان مناسب برای دیوارهای سبز زینتی هستند و برخی حتی میوه می‌دهند. بنابراین گیاهان مناسب برای دیوار سبز باید زیبا یا خوراکی باشند. نکته‌ای که در انتخاب گیاهان دیوار سبز باید رعایت کنید این است که گیاهانی که انتخاب می‌کنید باید از نظر زیبایی و شرایط مراقبتی مشابه باشند.

اصول انتخاب گیاهان مناسب برای دیوار سبز

همه گیاهان برای رشد نیاز به شرایط خاصی دارند، بنابراین نمی‌توان از همه گیاهان برای ایجاد دیوار سبز استفاده کرد. انتخاب گیاهان مناسب برای دیوار سبز نیاز به تحقیق و دانش دارد، زیرا برخی را می‌توان در داخل خانه پرورش داد و تکثیر کرد در حالی که برخی دیگر را می توان در فضای باز پرورش داد.

برای انتخاب گیاه دیوار سبز مناسب باید به بافت، رنگ و همچنین میزان آب و نور مورد نیاز گیاه توجه کرد. پارامترهایی که هنگام انتخاب گیاهان مناسب برای دیوار سبز باید در نظر گرفت عبارتند از:

1. نور مورد نیاز برای رشد گیاهان دیوار سبز

برخی از گیاهان در محیط‌های کم نور رشد می‌کنند، در حالی که برخی دیگر برای زنده ماندن به نور مستقیم زیادی نیاز دارند. برای مثال در دیوارهای سبز فضای باز باید از گیاهانی مانند اقاقیا یا چنار استفاده کرد زیرا به نور زیادی نیاز دارند.

2. آبیاری گیاهان دیوار سبز

برخی از گیاهان نیاز به آبیاری روزانه دارند، در صورتی که برخی از آنها تا یک هفته بدون آب زنده می‌مانند. ساده‌ترین راه برای آبیاری گیاهان دیوار سبز در داخل ساختمان این است که یک سیستم آبیاری خودکار برای آنها در نظر بگیرید.

3. اقلیم گیاهان دیوار سبز

هنگام ایجاد دیوارهای سبز بیرونی باید به شرایط محیطی منطقه توجه ویژه‌ای داشت. میزان بارش و دمای هوا باید اندازه‌گیری شود. همچنین بهتر است گیاهانی را انتخاب کنید که با نوسانات دمایی محیط سازگار باشند. برای انتخاب مناسب گیاهان دیوار سبز باید به ساختار، رنگ و میزان آب و نور مورد نیاز گیاهان توجه کرد.

4. مقدار زمین مورد نیاز برای توسعه گیاه

انتخاب خاک مناسب برای رشد گیاه بسیار مهم است. به عنوان مثال، سازگاری خاک و شن در رشد و گسترش گیاهان آبشاری از اهمیت بالایی برخوردار است.

5. دمای مورد نیاز برای رشد گیاه

متغیر دیگری که باید در هنگام رشد یک گیاه در نظر گرفت دمای مورد نیاز برای رشد آن است. برخی از گیاهان برای رشد به دمای 5 درجه و برخی به 30 درجه نیاز دارند.

6 . رنگ برگ و گل

اگر می‌خواهید دیواری زیبا ایجاد کنید، بهتر است به طیف رنگی گیاهان انتخاب شده توجه کنید.

7. نگهداری و هرس گیاه

گیاهان مختلف برای زندگی به نور و آب متفاوتی نیاز دارند. بنابراین، برای نگهداری مناسب گیاه باید این مورد را در نظر گرفت. هرس گیاهان در فصول خاصی از سال شرایط بهتری را برای رشد آنها فراهم می‌کند.

8. حساسیت به باد

برخی از گیاهان نسبت به باد حساس هستند، بنابراین باید در مناطقی از ساختمان قرار گیرند که در معرض باد نیستند.

برخی از گیاهان زینتی که در ساخت یک دیوار سبز قابلیت استفاده دارند عبارتند از:

اسکینانتوس، یاسمن، هوستا، کروتون، مارانتا، ویرزیا،بیلبرجیا، پتوس، سرخس برگ شمشیری، یاس رونده، گل ساعتی، گلیسین، پیچ اناری، گل مو چسب، پیچ کلماتیس، پاپیتال (هدرا)، آبشار طلایی، فرانکینیا، پیچ تلگرافی، گیاه سال اسبی، گیاه اسطوخودوس، گیاه رزمارینوس، گیاه لیزوماکیا، گیاه ناز آفریقایی و فرانسوی، و سرخس اسپارگاس

انواع دیوار سبز

دیوار سبز رشته‌ای

در این نوع دیوار ابتدا گیاهان رونده‌ای مانند پتوس، پاپیتال، هدرا و غیره در فلاورباکس‌هایی در پایین دیوار کاشته می‌شوند. سپس ساقه گیاهان را به ابتدای کابل‌هایی که در طرح و شکل‌های خاصی روی دیوار تنظیم شده‌اند متصل می‌شود. با رشد گیاهان این دیوار سبز رشته‌ای شکل می‌گیرد.

دیوار سبز با سیستم هیدروپونیک هوشمند

ساخت دیوار سبز با این روش مدرن و به روز است و مناسب استفاده در محیط خارج، پشت بام و داخل ساختمان است. طراحی این نوع دیوار سبز از جدیدترین تکنولوژی‌های ساخت محوطه است که به گلدان و خاک نیازی ندارد. ریشه گیاهان در این دیوار در ساختاری متشکل از پوسته نمدی چندلایه رشد می‌کنند. این دیوار قابلیت اجرا بر روی انواع دیوارهای مختلف را دارد و حداقل نگهداری را نیاز دارد. پوسته ذکر شده از مقاومت مکانیک بالایی در برابر خوردگی و پوسیدگی برخوردار است.

دیوار سبز با استفاده از نمد پلیمری

در ساخت این نوع دیوار گیاهان بر روی سطحی عمودی کاشته می‌شوند. در این نوع دیوار پارچه نمدی پلیمری روی قاب زیرین قرار می‌گیرد. در این حالت چند گلدان برای کشت عمودی و ردیفی رو به بالا ایجاد می‌شود. این نوع ساخت دیوار سبز از جدیدترین روش‌ها بوده و دارای مزایایی از جمله سبک بودن سازه، تهویه مناسب ریشه گیاهان، آزادی در انتخاب گیاهان، سیستم زهکشی قوی و تغییر راحت گیاهان می‌باشد.